Hlajenje hrane

Hladilnik in zamrzovalnik sta nepogrešljiva gospodinjska pripomočka, ki morata biti stalno priklopljena na električno energijo, poleg tega pa sodita med največje potrošnike električne energije v gospodinjstvu. Njuno porabo lahko zmanjšamo že z nekaj preprostimi ukrepi, kot sta kratkotrajno odpiranje vrat in optimalna temperatura (okoli 5 °C v hladilniku in -18 °C v zamrzovalniku). Nezanemarljivo je tudi odmrzovanje zamrzovalnika in zamrzovalnega dela hladilnika. Že 5 mm debela plast ledu namreč poveča porabo energije za 30 %. Približno polovica slovenskih gospodinjstev hladilne naprave odmrzuje dvakrat letno, temu pa se lahko izognemo z nakupom naprav, ki same uravnavajo debelino ledu. Zelo pomembna pri hladilnih napravah je tudi starost. 15 in več let stari aparati porabijo tudi do trikrat več energije kot novi. Zamenjava hladilne naprave z najbolj energijsko učinkovito lahko znesek na računu za električno energijo zmanjša za okoli 7 %. Okoli 41 % hladilnih naprav v slovenskih gospodinjstvih sodi v energijski razred A ali višje (REUS 2015*). Kljub hitremu tehnološkemu napredku je delež porabljene energije za delovanje hladilnih in zamrzovalnih aparatov v gospodinjstvih v povprečju skoraj tretjinski.

 

*Raziskava energetske učinkovitosti Slovenije REUS 2015

Pri nakupu novih aparatov vedno izberimo najvišji energetski razred

Če kupujemo nove gospodinjske aparate se prepričajmo ali so energetsko učinkoviti. Pri nakupu novih aparatov vedno izberimo najvišji energetski razred in primerjajmo naprave z isto oznako energetskega razreda, saj se lahko poraba energije od modela do modela razlikuje.

Ali ste vedeli?


Sodobni hladilniki porabijo okoli 30% manj energije od tistih proizvedenih pred 15 in več leti.

Pri varčevanju nam pomagajo nekateri hladilniki kar sami

… s funkcijami kot je na primer samodejno taljenje ledu z uparjalnika ali celo z zvočnim oz. svetlobnim signalom, ki nas opozori, da so vrata hladilnika odprta predolgo časa. Veliko pa lahko, kljub sodobni tehniki, še vedno prispevamo tudi sami.

Nastavimo hladilnik na optimalno temperaturo

Optimalna temperatura v hladilniku znaša približno 5 °C, saj se poraba električne energije pri vzdrževanju nižje temperature močno poveča. Višja temperatura pa ni priporočljiva, saj se hrana hitreje pokvari. Nižja temperatura ne pomeni nujno tudi boljše hrambe hrane, poraba energije pa lahko zraste tudi do 15%. Optimalna temperature je med 4 in 6 °C. Temperaturo v našem hladilniku zlahka izmerimo tako, da položimo termometer v skodelico z vodo, ki jo postavimo v sredino hladilnika.

Pri hladilnikih brez možnosti elektronskega določanja temperature termostat postavite na srednjo pozicijo Nižja temperatura ne pomeni nujno tudi boljše shranjevanje hrane, ob tem pa poraba energije lahko zraste tudi do 15%.

Včasih hrana ne spada v hladilnik

To velja za neodprte konzerve in produkte, ki jih tudi v trgovini najdemo zunaj hladilnikov. Zelenjava, kot so npr. paradižniki, kumarice in paprika, imajo zunaj njega celo boljši okus.

Med zimo je zamrzovalni del pogosto neizkoriščen

… hladilnik pa še dalje porablja energijo za zamrzovanje tega dela. Z majhno ukano lahko zmanjšamo porabo energije tako, da napolnimo prazne posode z vodo in jih pustimo zunaj, dokler ne zmrznejo, nato pa jih postavimo v zamrzovalnik. Tako zapolnimo prazen prostor in hkrati zmanjšamo območje, ki se mora ohranjati hladno.

Prazni hladilniki so največji porabniki električne energije

Živila v hladilniku v svoji masi akumulirajo hlad in s tem prispevajo k vzdrževanju nizke temperature. Prazne prostore lahko začasno zapolnimo tako, da vrečko natlačimo z zmečkanim časopisnim papirjem in jo postavimo na prazno mesto, dokler ga ne zapolnimo z novim živilom. Večji hladilnik je cenejši in bolj učinkovit kot dva manjša. Za dvočlansko gospodinjstvo običajno zadošča 100 do 120 litrski hladilnik, medtem ko bo za štiričlansko družino potreben hladilnik z 200 do 250 litri koristne prostornine. Velikost hladilnika in zamrzovalne skrinje izbiramo glede na svoje dejanske potrebe. V večini gospodinjstev zadostujejo že kombinirane hladilne omare.

Zamenjajmo star hladilnik

Gospodinjski aparati so v uporabi vsak dan in ker so nekateri vklopljeni 24 ur na dan vse leto, je ključen vidik njihova energijska učinkovitost.

Če star hladilnik zamenjamo z novim, najvišjega energijskega razreda (A in več), bomo največ prispevali k zmanjšanju svojega računa za elektriko in ob tem veliko naredili za varčno in učinkovito rabo energije.

Ali ste vedeli?

Samo v Evropi je leta 2009 bilo 188 mio gospodinjskih aparatov, starejših od 10 let. Če bi jih zamenjali z novimi, bi prihranili toliko energije, kot jo proizvede 12 termoelektrarn z močjo 500 MW.

Med dopustom izključimo hladilnik

Če hladilnika dlje časa ne uporabljamo, na primer med dopustom, je bolje, da ga izključimo. Vrata naj ostanejo rahlo odprta, da se izognemo plesni.

Hladilnika in zamrzovalnika ne odpirajmo po nepotrebnem

Vrata naj bodo odprta le toliko časa, da iz njega vzamemo oziroma vanj položimo želena živila. Za vsako minuto odprtih vrat naprava porabi dodatne tri minute, da znova vzpostavi želeno temperaturo.

V hladilnik in zamrzovalnik spada le osušena in hladna hrana

... sicer se hitreje tvori led, ki poveča porabo energije. En sam milimeter ledu v hladilniku ali zamrzovalniku pomeni nekaj odstotkov večjo porabo električne energije. Tekočine v hladilniku naj bodo v zaprtih posodah ali v posodah s pokrovom.

Toplo hrano ne dajte takoj v hladilnik in zamrzovalnik

Preden toplo jed želite zamrzniti, jo najprej ohladite na sobno temperaturo. Nato jo položite v hladilnik in na koncu še v zamrzovalnik.

Odmrznimo zamrznjeno hrano v hladilniku

Hrano, ki ste je shranjevali v zamrzovalniku, je najbolj ekonomično začeti odmrzovati v hladilniku. Na ta način boste akumulirano hladilno energijo uporabili za hlajenje hrane oz. je ne boste po nepotrebnem odvrgli v prostor.

Preverjajmo tesnjenje

Dotrajano tesnilo na vratih moramo takoj zamenjati, prav tako vedno preverimo, če so vrata tesno zaprta. Pomembno je, da preverimo, če se naš hladilnik ali zamrzovalnik dobro zapira. To lahko preizkusimo tako, da v hladilnik ali zamrzovalnik postavimo prižgano žepno svetilko. Če bomo skozi gumo / reže videli svetlobo, se vrata več ne zapirajo, kot bi se morala, saj se je tesnilo na vratih obrabilo. Preizkus moramo seveda opraviti med tem, ko je v prostoru tema. Skozi vrata, ki se ne zapirajo dobro, uhaja energija. To lahko preizkusimo tudi tako, da postavimo papir med vrata in hladilnik. Če nato papir le stežka izvlečemo, se vrata še vedno dobro zapirajo. Gumo lahko ohranimo v dobrem stanju tudi tako, da jo redno čistimo z mokro krpo.

Vzdržujmo tudi zadnjo stran hladilnika

Priporočljivo je dvakrat letno posesati cevi na zadnji strani hladilnika za doseganje najvišje možne učinkovitosti.

Ne pokrivajmo hladilnih rešetk

Hladilnih rešetk na zadnji strani ne smemo pokriti, saj s tem zmanjšamo učinkovitost odvajanja toplote iz hladilnika oziroma zamrzovalnika.

Kondenzator na zadnji strani hladilnika mora biti vedno čist in brez prahu

Čistimo ga z mehko krtačo ali sesalnikom. V kanalu pod hladilnim elementom na zadnji strani hladilnika ali zamrzovalnika se zbira kondenzirana voda. Zato mora biti kanal čist, brez ostankov hrane. Redno je treba preverjati ali je kanal čist. Če ni, ga očistimo z zobotrebcem ali bombažno palčko.

Hladilnika in zamrzovalnika ne izpostavljajte direktnim virom toplote

Sonce lahko močno segreje hladilnik. Tako porabi naprava pri delovanju v prostoru z 21 °C namesto 20 °C okoli 6 % več električne energije. V toplem kletnem prostoru pri 30 – 35 °C, pa se poraba skoraj podvoji. Pazite tudi, da je hrbtni del aparata vsaj 10 cm oddaljen od zidu, da ne prihaja do pregrevanja in seveda povečane porabe električne energije.

Ali ste vedeli
?

 

Hladilnik in zamrzovalnik moči 200-400W porabi 1kWh energije v 3 do 5 urah.

Izogibajte se nakupu vgradnih hladilnikov

Zaradi zmanjšane cirkulacije zraka na zadnji strani in posledično slabšega odvajanja toplote, vgradni hladilniki porabljajo več električne energije za svoje delovanje.

Za zamrzovalnik je priporočljiva temperatura okoli -18°C

Pet stopinj Celzija nižja temperatura pomeni 25 % večjo porabo električne energije.

 

Priporočljive temperature:

  • Do -6°C / Shranjevanje zamrznjene hrane za kratek čas

  • Do -12°C / Shranjevanje zamrznjene hrane do 30 dni

  • -18°C / Shranjevanje zamrznjene hrane do enega leta

  • -24°C / Zamrzovanje sveže hrane

Redno odstranjujmo ledene obloge

Te namreč močno zmanjšajo učinkovitost hlajenja in močno povečajo porabo električne energije. Zamrzovalniki, ki se ne odtajajo, porabijo več energije, da vzdržujejo velike količine ledu. To pomeni, da tudi, če imate zamrzovalnik energijskega razreda A, lahko deluje kot zamrzovalnik razreda B ali C, če ni ustrezno odtaljen. Zamrzovalnik, ki se sam odtaja, pa leto za letom ostaja v najvišjem energijskem razredu.

Če je v zamrzovalniku led, ga je treba odtaliti

Glede na vrsto zamrzovalnika obstaja več različnih načinov. Če imamo zamrzovalnik s funkcijo “no-frost”, pred čiščenjem samo potegnemo kabel iz vtičnice. Če pa imamo navaden zamrzovalnik, ga je potrebno naprej odtaliti, kar lahko traja tudi do nekaj ur.

Pri čiščenju zamrzovalnika ...

… je najbolje uporabljati staromodno mešanico vode, praška in mokrih rok. Nobene bližnjice ni in čarovnija ne deluje. Najprej očistite zunanjost z vodo in detergentom. Na plastiki in lakiranih površinah ne uporabljajte praška za čiščenje, raztopin ali posebnih mešanic, ki so namenjene čiščenju nerjavnega jekla, ker lahko naredijo praske ali jih drugače poškodujejo. Notranjost zamrzovalnika očistite z mlačno vodo, ki ste ji primešali 1 do 2 žlici kisa.

Pravočasno odtajajte hladilnike ali zamrzovalnike

Če vaš aparat ne omogoča “no-frost” funkcije, je priporočljivo občasno odtajati napravo. Ledene obloge naj ne bodo debelejše od 2-3 mm. Na ta način varčujete z energijo ter podaljšujete življenjsko dobo naprav.


Ali ste vedeli?


Standardna temperatura zamrzovalnih skrinj je -18 stopinj C. Če jo znižate za dodatno stopinjo (na -19), povečate porabo energije za 5 odstotkov.

Nekateri zamrzovalniki so opremljeni z vrati, ki lahko sama mislijo

Nekateri modeli se samodejno zaprejo, če so vrata odprta pod kotom, ki je manjši od 20˚.

Izberite hladilnik glede na število članov gospodinjstva

Pri nakupu pazite, da ne izberete prevelikega aparata. Lahko upoštevate preprosto pravilo: za dve odrasli osebi je povsem dovolj hladilnik prostornine 160 litrov. Za vsakega dodatnega člana pa upoštevajte še dodatnih 20 litrov.

Občasno previdno očistite cevi na hrbtni strani hladilnika, kjer se odvaja toplota.

V hladilniku pokrivajte posode v katerih je hrana

Pokrivanje posod v katerih je hrana, zmanjšuje količino vlage (posebej, če nimate aparata z “no frost” tehnologijo), ki se ustvarja na notranjih stenah hladilnika ter zmanjšuje njegovo učinkovitost. Kapljice, ki se naberejo kot kondenzat na posodi ali hrani, obrišite, preden jo položite v hladilnik.

Eko opomba

  • Pri nakupu novih hladilnikov se prepričajte, da ne uporabljajo strupenih plinov kot hladilno sredstev.
  • V kolikor pa jih že imate, jih pri zamenjavi primerno deponirajte.